Младите климатични активисти, последователи на шведката Грета Тунберг, се опитват да

...
Младите климатични активисти, последователи на шведката Грета Тунберг, се опитват да
Коментари Харесай

Грета Тунберг се обяви срещу земеделските субсидии

Младите климатични деятели, почитатели на шведката Грета Тунберг, се опитват да спрат промяната на програмата на Европейски Съюз за дотации за земеделие. Новият проект на Тунберг е да завоюва като скъп  съюзник за задачата Европейския парламент, тъй като там също има хора с сходни хрумвания.

Участниците в придвижването #WithdrawtheCAP организираха в понеделник (17 май) третата си среща с  заместник-председателят на Комисията Франс Тимерманс от началото на междуинституционалните договаряния по Общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейски Съюз. Тимерманс, даде да се разбере, че няма доста благоприятни условия да промени нещата. 

Според деятелите договарящите за бъдещата обща селскостопанска политика не отчитат климатичната криза  и вместо това стартират промяна, която няма да бъде съобразена с Парижкото съглашение.

Много икономисти пък са на мнение, че Европа със своите дотации държи цената на европейската продукция изкуствено занижена и това пречи на страните, които не са членки на Европейски Съюз да продават стоките си на интернационалните пазари и по този начин директно способства за бедността. Също по този начин поради слаб надзор са били позволени доста злоупотреби с европейските средства.

Миналият ноември Европейската комисия приветства политическото съглашение сред Европейския парламент и страните от блока за съгласуването на правилата на общата селскостопанска политика за преходния интервал 2021—2022 г. Въпросните правила стъпват на правилото на приемствеността с действащите правила на ОСП, само че внасят и нови детайли за гарантиране на равномерен преход. Споразумението обгръща и консолидираното на средствата от Европейския инструмент за възобновяване в Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони, което ще разреши на селското стопанство и стопанската система в селските региони да се възстановят и ще им обезпечи резистентност след пандемията от ковид.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР